Balans

Balans

Dit artikel verscheen eerder op INTO Business

De dagen zijn weer kort en bij ons op kantoor komen we weer traditioneel in het donker aan en vertrekken we in het donker. December en januari zijn de maanden dat we, naast al het reguliere werk, al onze klanten stuk voor stuk onder de loep nemen om te kijken of er nog wat extra’s uit de fiscale gereedschapskist te halen is. Na deze periode is het boekjaar immers weer voorbij en dan wil je zeker weten dat je zo scherp mogelijk aan de wind gezeild hebt.

Er waren jaren dat we dat deden om onze klant te overtuigen van hun keuze, maar de laatste jaren is het soms gewoon bittere noodzaak om als ondernemer niet een heel jaar voor, met name, de overheid gewerkt te hebben. Pieter Omtzigt repte er al over in menig Kamerdebat: de marginale belastingdruk voor lage en middeninkomens is opgelopen tot 40 á 70%! Ook daarboven is het echt huilen met de pet op. Knettergek natuurlijk! En van die paar dubbeltjes die je dus per euro overhoudt kun je vervolgens ook nog eens allerlei andere heffingen, zoals accijnzen, BTW, erfbelasting, BPM, etc betalen.

De Nederlandse overheid heeft in de afgelopen 10 jaar een systeem ontwikkeld, waarin de euro’s worden rondgepompt, net zo lang tot ze uiteindelijk door onze overheid zijn uitgegeven.

De gevolgen sluipen de maatschappij binnen en nemen steeds vreemdere vormen aan. Een van de meest perverse consequenties is wel dat mensen met relatief lage inkomens aan het begin van hun carrière direct ervoor kiezen om maar 4 dagen te gaan werken, omdat ze ook daar al van kunnen rondkomen. Aan de andere kant houden veelverdieners aan extra werk geen stuiver over, dus waarom zouden ze die extra stap nog zetten?

De oplossing om deze kolder langzaam weer normaal te maken? Een overheid die minder uitgeeft! Alleen op die manier kunnen we de belastingdruk normaliseren en gaat inkomen, zowel uit arbeid, als ook uit vermogen, weer een beetje lonen. Qua koopkracht staat de Nederlander inmiddels nog maar op de 15e positie binnen de EU. Laat dat in 2023 wat meer in balans komen!

Fijne dagen en een succesvol 2023!

Hoofdkantoor

Hoofdstraat 2
2351 AJ Leiderdorp

bel ons

071-5422720