Familiebedrijven in de spotlights

 

Familiebedrijven in de spotlights

Dit artikel verscheen eerder op INTO Business op 8 juli 2020

Wat een goed idee om weer eens familiebedrijven in het zonnetje te zetten!

Bij mijn club weet ik er alles van, al is het alleen maar omdat de zaak de plek is waar ik de grootste kans heb mijn echtgenote tegen te komen, of onze jongens die voortdurend worden ingevlogen voor sjouw-, archief-, etc.-werk, waar niemand zin in heeft.

Familiebedrijven kennen hun eigen, jaloersmakende, dynamiek. Hoe doen ze het? Altijd het verschil maken in bevlogenheid, scherpte en boven alles betrokkenheid? Het antwoord is simpel: er is gewoon geen enkel vangnet!
En dat vraagt dus doorlopend inventiviteit, doorzettingsvermogen en lef. Ook in coronatijd zie je dat de familiebedrijven toch de beste kaarten in huis hebben om te overleven en als eerste de kansen die er wél liggen op te rapen.

Een ander typerend aspect van familiebedrijven is dat de continuïteit voorop staat. Ten behoeve uiteraard van de familie, maar daarmee eveneens van haar stakeholders, waaronder werknemers, klanten, etc. En daarmee wordt intuïtief bereikt wat we bij de meeste andersoortige bedrijven vaak hardop moeten benoemen. Met het vingertje in de lucht: ‘Denk erom: alleen continuïteit bindt jullie als partners in dit bedrijf!’ Stel je toch eens voor dat iedere ondernemer, maar ook de CEO’s van deze wereld, bezig zou zijn met de continuïteit van het bedrijf, in plaats van de hoogte van het salaris en het verbeteren van de marge ten koste van de klant? Tja, dan krijgen familiebedrijven het wellicht nog heel lastig. Het is maar een ideetje…

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan familiebedrijven, want de mee-ondernemende familieleden hebben (gelukkig!) niet allemaal dezelfde talenten en eigenschappen, terwijl ze vaak wel geacht worden een rol in het familiebedrijf in te nemen. Zoiets leidt tot wrijving, vaak hoogoplopend, maar met continuïteit als verbindende factor en hoogste waarde (je ziet elkaar immers toch weer bij het kerstdiner) komt het meestal goed. Vanuit mijn optiek levert het in ieder geval de boeiendste gesprekken op en wordt het bedrijf er alleen maar sterker van.

Ik wens u veel continuïteit!

Thijs Hemmes

Hoofdkantoor

Hoofdstraat 2
2351 AJ Leiderdorp

bel ons

071-5422720