Naar Groen Rechts dankzij corona?

 

Naar Groen Rechts dankzij corona?

Dit artikel verscheen eerder op INTO Business op 8 april 2020

2020 begon roerig met het onstuimige weer dat de maanden januari en februari zo kenmerkte.

Leiden hunkerde naar de lente, nog even en dan zou het zover zijn. Terrasjes open, het eerste diner buiten in het verschiet, maar al brak in maart de lente aan; het werd stil, muisstil. In maart kwam het beruchte virus, dat voorheen nog zo ver weg leek, ineens heel dichtbij. De realiteit haalt de fantasie weer eens in en plotseling bevindt de hele wereld zich in een klassieke rampenfilm. De gevolgen zijn immens, voor de samenleving, de maatschappij en de economie.

Om het virus zoveel mogelijk te beperken, zijn er rigoureuze maatregelen getroffen en hebben we allemaal moeten wennen aan een nieuwe werkelijkheid. Kinderen thuishouden, opa en oma niet meer bezoeken, de Leidse markt gesloten, maar ook zeer verstrekkende financiële gevolgen voor ondernemend Nederland. Onze zzp’ers en ondernemers, met in het kielzog hun werknemers, hebben op dit moment soms nauwelijks omzet, terwijl de vaste lasten onverminderd doorgaan. Financiële buffers zijn vaak ontoereikend om deze ellende op te vangen, veelal veroorzaakt door de forse Nederlandse belastingdruk.

Gelukkig is onze overheid wakker geworden en heeft een formidabele set aan maatregelen afgekondigd om onze ondernemers en zelfstandigen de komende maanden te helpen. Op kantoor zijn we bijna volcontinu bezig onze klanten te helpen hun toko overeind te houden. Dat alles onder het adagium: iedere euro die niet naar de staat vloeit versterkt uw positie als ondernemer!

En als we straks, na deze ellendige periode, lering willen trekken uit dit alles, dan kom ik toch terug op het thema van dit magazine: ‘Groen is poen’.

De wereld wil ons iets duidelijk maken. We moeten er zuinig mee omgaan en thema’s uit de taboesfeer halen die de aarde stelselmatig verschralen, zoals de wereldwijde overbevolking, inclusief de ecologische footprint die daarbij hoort. Of het nu al loskoppelen van gas, terwijl half Europa er op overstapt, als minst vervuilende fossiele brandstof in de transitieperiode.

De tijd is rijp voor de broodnodige sprong naar een groenere wereld. Een goed idee betaalt zich- zelf altijd terug! Tijd voor Groen Rechts? Zeker!

Heel veel sterkte in deze tijd.

Thijs Hemmes

Hoofdkantoor

Hoofdstraat 2
2351 AJ Leiderdorp

bel ons

071-5422720