Lang leve GroenRechts!

Lang leve GroenRechts!

Dit artikel verscheen eerder op INTO Business

Voor zover ik het kan overzien is ondernemen bijna per definitie iets goeds doen, zeker in het MKB. Of het nou een lekkerder stukje kaas maken is, een veiliger oplossing bieden in de bouw, het ontzorgen bij een technisch probleem of het adviseren in de strijd tegen excessieve belastingheffing, onder- nemers verbeteren onze wereld. Soms geldt dat ook voor het grootbedrijf, maar daar is het ‘goeddoen’ toch vaak losgezongen van de wens om geld te verdienen en lijkt het meer op ‘greenwashing’.

In ons Leidse microklimaat ken ik eigenlijk alleen maar ondernemers die passen in het bovenstaande plaatje. Hardwerkende, slimme dames en heren, die de zuurverdiende centjes niet alleen gebruiken voor zichzelf, maar ook om continu een verschil te maken. Of het nu sponsoring is van het theater, de rugbyclub of hospice Issoria, ons MKB houdt hen overeind. Dat daarbij regelmatig een keuze voor duurzame oplossingen wordt gemaakt, is eigenlijk niet meer dan logisch en (voor zover ik kan nagaan) al ruim 10 jaar bij Leidse ondernemers het geval. De huidige trend is er een die al lang geleden is ingezet binnen het MKB: met verstand je centen verdienen en op een sociale en duurzame wijze investeren in je omgeving. Lang leve GroenRechts!

Zouden we op die manier Nederland langzaam voldoende duurzaam kunnen maken? Ik denk dat daarvoor een oprechte overheid onontbeerlijk is en laten we die nu niet altijd hebben. Nog steeds blijkt minister Jetten van Rotterdam naar Eelde te vliegen en nog steeds worden er subsidies verstrekt aan Biomassacentrales, terwijl de schade voor de natuur onomstotelijk vaststaat. Nog steeds worden veel bedrijven vanaf 2025 gedwongen hun wagenpark te vervangen voor nieuw zero-emissie vervoer, zonder dat er rekening wordt gehouden met de impact voor het milieu om prima machines vervroegd af te schrijven of zelfs maar stil te staan bij de vraag of een en ander überhaupt leverbaar is. Daar kan ik me over opwinden. Nu de overheid zelf nog.

Enfin, de verkiezingen komen er gelukkig weer aan. Dat is onze kans om een verschilletje te maken. Ik wens u veel wijsheid op 22 november.

Hoofdkantoor

Hoofdstraat 2
2351 AJ Leiderdorp

bel ons

071-5422720