Leiden en de doorgeslagen regelgeving

Leiden en de doorgeslagen regelgeving

Dit artikel verscheen eerder op INTO Business

Al vanaf 1998 vermaak ik me opperbest met het verzinnen en regelen van evenementen die Leiden leuker maken en doen bruisen. Al jong rolde ik er ooit in via het Rijnsburgs Bloemencorso naar een (nooit van de grond gekomen) feest rondom de millenniumwisseling: ’Ontzet 2000!’ In dat bestuur zaten grootheden als Aad van der Luit, Tjeerd Scheffer en Trudy Kwik.

Al snel volgde er allerlei ander leuks, van Leiden Marathon tot 3 October en van Stadslab tot de Slag om Leiden, maar het leukste evenement is toch altijd Leiden Culinair geweest. Vier dagen per jaar de grootste kroeg/het grootste restaurant van Leiden uitbaten was een feest. Een feest waarbij de saamhorigheid tastbaar was, de stemming uitgelaten en onze gasten het eens waren: een reünie die bleef verrassen.

Daar komt nu een eind aan. Na vele tientallen jaren stopt het op een na oudste culinaire evenement van Nederland. De reden? Die is veelvoudig. Na corona is de maatschappij sterk geïndividualiseerd, sponsoren bedrijven minder en blijven vrijwilligers vaker thuis. Maar één oorzaak steekt er met kop en schouders bovenuit: de volstrekt doorgeslagen regelgeving in Nederland. En laten vrijwilligers daar nou echt niet mee bezig willen zijn.

Vrijwilligerswerk bestaat bij de gratie van enthousiasme voor een gezamenlijk doel en heeft te lijden onder alles wat daar tegenin gaat, frustreert, ankert of blokkeert. In dat opzicht is vrijwilligerswerk uitstekend te vergelijken met ondernemen. Juist het zo goed mogelijk bedienen van je klanten en andere betrokkenen brengt enthousiasme in je team. Dat is de opmaat naar succes! De administratie is een belangrijke, maar hinderlijke bijzaak.

Enfin, regelgeving. Sinds de vuurwerkramp in Enschede is er veel veranderd in Nederland. We hebben ons met z’n allen ondergedompeld in de illusie dat met regelgeving al het menselijk leed te voorkomen is en een gezond verstand niet langer nodig. De juridisering is breed omarmd door de overheid in de idee-fixe daarmee ieder risicootje uit te sluiten, dan wel neer te leggen bij haar burgers en bedrijfsleven. De daardoor ontstane tijd- en geldverspilling heeft de Nederlandse ondernemerszin er wel goeddeels uit gebeukt.

En heeft het ons verder gebracht? Zeker. Maar is het inmiddels doorgeslagen? Zeer zeker! Zie daar de oorzaak van het stoppen van Leiden Culinair, Werfpop, het uithollen van 3 October, et cetera.

Tijd voor een nieuwe wind, voordat Leiden inslaapt!

Hoofdkantoor

Hoofdstraat 2
2351 AJ Leiderdorp

bel ons

071-5422720