Op welke coalitie hoopt u?

 

Op welke coalitie hoopt u?

Dit artikel verscheen eerder op INTO Business

Precies drie maanden geleden mocht ik weer een column schrijven, net voor de verkiezingen. Ik bleek de profetische gave te hebben dat, ongeacht de uitkomst, er een coalitie over links gevormd zou worden. Eerlijk toegegeven, de coalitievorming lijkt deze weken de Belgische traditie te gaan volgen, waar er recent 581 dagen over gedaan werd, maar vanaf de eerste dag was duidelijk: de combinatie VVD/D66 wil per se over links.

​Op zich voor ondernemers niet meteen heel rampzalig, staatssecretarissen van linkse partijen zoals Willem Vermeend brachten het er goed vanaf, maar toch bekruipt de gemiddelde ondernemer wel een beetje de angst voor de komende vier jaar. Terecht? Volstrekt terecht!

Er hebben zich namelijk, onder regie van het nu demissionair kabinet, de afgelopen vier jaar al stevige onweerswolken gevormd aan het ondernemersfirmament. U leest het goed: juist onder regie van deze ‘ondernemers’ partijen zijn er een aantal afslagen genomen die voor ondernemers ronduit bedreigend zijn. Niet uitputtend bedoel ik dan met name de dreiging van de afschaffing van de bedrijfsopvolgingsregeling en de zogenoemde excessief lenen wetgeving, door een klant van ons ‘obsessief lenen wet’ genoemd.

Ik zal u de technische details besparen, maar weet in ieder geval dat in deze tijd van vergrijzing (en dus veel op stapel staande bedrijfsopvolgingen) je eigen kinderen het een heel stuk lastiger gaan krijgen om het familiebedrijf over te nemen, soms zelfs veel lastiger, dan welke derde overnemer dan ook!

Als fiscalist én eigenaar van een familiebedrijf is dat moeilijk te verkroppen, sterker nog: ik lig er wakker van! Met dat gevoel in het achterhoofd en de coalitievorming over links wordt het weer vier jaar volle bak aan de slag als fiscalist. Kijk, dat is dan wel weer leuk.

Ondertussen begint een andere profetie uit mijn vorige column ook voorzichtig uit te komen: Nederland doet het qua economie op dit moment het beste van heel Europa, de export is inmiddels al meer dan voor de corona uitbraak, een recessie wordt al niet meer verwacht door de Nederlandsche Bank en dat alles zonder de geplande miljarden aan overheidssteun. Zie je wel?! Roaring twenties!

Laat onze ondernemers maar schuiven, met of zonder coalitie!

Hoofdkantoor

Hoofdstraat 2
2351 AJ Leiderdorp

bel ons

071-5422720