Ouwe zeikerd

Ouwe zeikerd

Dit artikel verscheen eerder op INTO Business

Je gedachten toevertrouwen aan een groter publiek dan je gezin, inclusief hond Gijs, vergt wat van een columnist in wording. Vooropgesteld dat je de zelfoverschatting hebt dat een ander op jouw ideeën zit te wachten, zijn er toch nog allerleidrempels over te gaan voordat je je gedachten aan de lezer durft toe te vertrouwen.

Welke eigenschappen horen daarbij? Wat vraag je van jezelf? Is het kwetsbaarheid of exhibitionisme? Zelfkennis of narcisme? Een scherpe blik of arrogantie? Kortom: het gaat niet vanzelf.

Daar komt in het huidige tijdsgewricht nog bij dat er niet veel mensen zijn die zich durven uit te spreken. Tegen de stroom in bewegen of bepaalde eigenaardigheden benoemen, zeker als die afwijken van het overheids- of media narratief tenzij het ‘woke’ is, is niet meer zonder risico. Het zou je immers zomaar een vriendschap, familierelatie of klant kunnen kosten!

Daarnaast moet je natuurlijk een onderwerp hebben dat de moeite waard is om je over uit te spreken, maar laat ik daar dan overduidelijk geen enkele uitdaging aan hebben! Als fiscalist word je dagelijks geconfronteerd met allerlei kolder die door de overheid over ons wordt uitgestort. Van het afschaffen van de middelingsregeling, die vooral stakende eenmanszaken zonder pensioen raakt, tot de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel,waarbij de politici zelf comfortabel zijn uitgezonderd. Van het afschaffen van de For, zodat wederom met name eenmanszaken minder tot geen pensioen kunnen opbouwen, tot de miljarden die onze minister van financiën volgens de Rekenkamer kwijt is. De trouwe lezers van mijn bijdragen weten het al: in mijn bubbel blijft de overheid niets bespaard!

Toch heb ik dit keer wat ruimer de tijd genomen, alvorens mijn overpeinzingen aan het papier toe te vertrouwen. Waar komt toch die behoefte vandaan om steeds maar weer de politiek en haar ambtenarij ervan langs te geven? Ik denk het te weten: ik ben een ouwe zeikerd geworden.

En mocht dat het niet zijn, is het dan wellicht de ervaring dat de overheid haar burgers voortdurend met wantrouwen tegemoet treedt óf het gebrek aan integriteit in de politiek? Nee, ik houd het op ouwe zeikerd, toch?

Hoofdkantoor

Hoofdstraat 2
2351 AJ Leiderdorp

bel ons

071-5422720